Vevő lehetősége


A jövőre vevő lehetősége lépő törvény az áfarendszer semlegességét erősítheti, véli a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST. A cég közleményében kiemeli, hogy több mint húsz vevő lehetősége után jövőre ismét lehetősége lesz a cégeknek arra, hogy az államtól visszaigényeljék egy akár öt éve behajthatatlannak tűnő követelés áfáját is.

forex napközbeni műszaki elemzés

Úgy vélik, az Országgyűlés által júliusban elfogadott törvény alapján az ben megszüntetett lehetőség újbóli bevezetése számos magyar vállalkozásnak jelenthet pozitív fejleményt. Fotó: Shutterstock Behajthatatlannak azok a követelések számítanak, amelyek a végrehajtás, felszámolás, csődeljárás során nem térülnek meg, vevő lehetősége az eladónak addig kell finanszíroznia a forgalmi adót, amíg nem sikerül behajtani a számla összegét a vevőtől.

Az elfogadott törvény az áfarendszer semlegességét erősíti, mivel ezentúl az eladónak nem kell méltánytalanul viselnie a végleges adóterhet a nem fizető vevő helyett, ráadásul a lehetőség visszamenőlegesen, az elmúlt öt évben kiszámlázott tételek esetében is megnyílik, ha azokat behajthatatlannak minősítették — idézi a közlemény Földes Balázst, a Crowe FST szenior menedzserét.

vakifbank bináris lehetőség

A szakember hozzátette, hogy csak a nagyobb összegek esetén éri meg visszakérni az áfát, továbbá azt is csak abban az esetben, ha már lezárult a csődeljárás, a végelszámolás, illetve megtörtént a felszámolás. A jövőre hatályba lépő törvény értelmében amennyiben az eredeti ügylet során az eladó a jogszabályban felsorolt minimálisan óvatos módon járt el, úgy értesítenie kell a vevőt és a NAV-ot arról, hogy a követelést az áfa szempontjából minősítsék behajthatatlannak.

Ezt követően az eladó a soron következő bevallásában a korábban megfizetett adó összegét levonhatja.

hogyan hozhat létre saját maga lehetőséget

Ezzel egyidejűleg a vevő köteles az áfát utólag befizetni.